Ungbo 12

Till projektet

Ungbo 12 i korthet:

Byggherre: Byggvesta

Byggentreprenör: Modulehouse

Arkitekt: Utopia Arkitekter

Byggledare/Byggplatsuppföljare: Niclas Abrahamsson

Projektledning: Sandrine Rivoire / Cecilia Wallin

Konstruktör: Modulehouse

Landskapsarkitekt: Tengbom

Konstruktör: Modulehouse

VVS-konsult: Modulehouse

El-konsult: Modulehouse

Ventilationskonsult: Modulehouse

VVS-entreprenör: Modulehouse

Ventilationsentreprenör: Modulehouse

Elentreprenör: Modulehouse

Stomentreprenör: Modulehouse

Markentreprenör: Hökerum Bygg

Entreprenadform: Totalentreprenad

25 oktober, 2017

Kompisskapet är inbyggt i trästommen.

Malmö Stad föll pladask för Byggvestas och Utopia Arkitekters bidrag Ungbo 12 i en markanvisnings­tävling där boendeformen kompisboende står i fokus.

Tre finalister gjorde upp i en markanvisningstävling som Malmö Stad initierade 2012 kring boutställningen Ungbo 12. Den handlade om att skapa ett boende anpassat för unga i stadsdelen Sorgenfri där ett av stadens största stadsutvecklingsprojekt pågår. När tävlingslarmet hade lagt sig stod Byggvestas och Utopia Arkitekters förslag Ungbo12 som vinnare.

I området Sorgenfri pågår just nu byggen över allt. Det har den sedvanliga karaktären av ett område under uppbyggnad och omdaning. Kvarteret har tidigare haft industrikaraktär och domineras av de så kallade Båghallarna, ett stort gammalt bussgarage byggt på 1930- och 1940-talen. Marken vid dem saneras nu och de ska totalrenoveras för att ge rum åt konsthögskolan och annan konstnärlig verksamhet. Ett flertal byggherrar samsas på området och när allt är färdigt ska Sorgenfri vara en plats med 2 500 nya bostäder, 2 000 arbetsplatser, en skola, torg och parker.

Redan färdigställda och inflyttade bostadshus står sig i en miljö där det ännu finns tomma oanlagda ytor, gamla byggnader under renovering och byggarbetsplatser. Mitt i denna sjudande miljö står Ungbo 12 färdigt med sin närmast faluröda fasad och sin karaktäristiska jättespaljé i trä mot gatan. Det är fyllt med unga hyresgäster som redan sätter sin prägel på huset. Några fåtöljer som verkar inhandlade på loppis står redo för häng utanför en av lägenheterna och cyklar står parkerade utanför lägenheterna.

Ungbo 12 är ett modulbyggt flerbostadshus med trästomme som har elva lägenheter fördelade på tre våningar.

En av de bärande idéerna kring projektet var att det skulle vara ett kompisboende. Idén om kompislägenheter sprang i sin tur ur en idétävling som anordnats kring boutställningen. Bidragen från idétävlingen kom från invånare i Malmö. Juryn i markanvisningstävlingen fastnade för Byggvestas och Utopia Arkitekters sätt att utforma kompislägenheterna för att det:

”Hade tagit tillvara konceptet kompisboende, visade på stor uppfinningsrikedom gällande förvaring och skapade flera gemensamma utrymmen för möten och umgänge.”, står att läsa som motivering på Ungbo.se.

I huset Ungbo 12 tecknar de boende ett gemensamt kontrakt och har gemensamt ansvar för lägenheten. Lägenheterna är tänkta för unga i åldern 18–25 år. Varje lägenhet består av en gemensamhetsyta med kombinerat kök och vardagsrum. De boende har samtidigt ett eget rum, eller lägenhetsdel, där de kan låsa om sig.

– Det var vårt koncept med kompislägenheter som gjorde att vi vann markanvisningstävlingen. Vi ville skapa lägenheter som var billiga, hade en låg energiförbrukning och var funktionella. De boende kan flytta in med en kompis och har man ingen kompis att flytta in med så ordnar Byggvesta så att någon annan kan flytta in. Det finns även andra sätt att hitta någon att bo med, säger Mats Suominen på Byggvesta.

Läs hela Mattias de Frumeries artikel på byggindustrin.se

Läs artikeln om de tekniska utmaningarna på byggtjanst.se