Trygghetsboendet i Kolla Parkstad

Till projektet

Kolla Parkstads Trygghetsboende i korthet:

Byggherre: Eksta Bostads
Byggentreprenör:  Erlandsson Bygg
Byggledare/Projektledare: Eksta Bostads
Entreprenadchef: Erlandsson Bygg
Platschef: Erlandsson Bygg
Projekteringsledare: Erlandsson Bygg
Konstruktör: WSP
Arkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder
Landskapsarkitekt: Arkitekterna Krook & Tjäder
VVS-konsult: Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark
El-konsult: BA Elteknik i Halland
Ventilationskonsult: Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark
VVS-entreprenör: Assemblin VS
Ventilationsentreprenör: Ventilationsteknik i Kungsbacka
Elentreprenör: Activ El
Solteknik: Effecta Energy Solutions
Stomentreprenör: Abetong, (plattbärlag) resten gjöts på plats
Markentreprenör: Jord och Berg
Finplanering: Trädgårdsanläggningar Harry Johnson
Entreprenadform: ABT06 Partnering­samverkan
Ersättningsform: Löpande räkning mot budget med verifierad självkostnad
Entreprenadkostnad exklusive moms: ca 135 miljoner kronor
Totalkostnad: 150 miljoner kronor

25 oktober, 2018

Trivsel och guldkant i fokus

Trygghetsboendet i Kolla Parkstad i Kungsbacka var ett vågspel av det kommunala bostadsbolaget Eksta, men när vd:n Christer Kilersjö kastade det första bouleklotet på den obebyggda markrätten på det gamla gärdet sattes något i rullning som har väckt liv i kärlek och brutit ensamhet. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2019.

Med en dov duns och ett distinkt knack sticker boulekloten iväg över den grusade planen mitt på den parkliknande innergården i Kungsbackas nya trygghetsboende i kvarter 18 i Kolla Parkstad. Ett perfekt kast! Hotet från motståndarlaget är avvärjt. Mannen som kastat klotet ställer sig upp från sin hukade ställning med ett snett flin i ansiktet över det lyckade utfallet. Huvudskakningar, grinande och sammanbitna miner hos motståndarlaget. ”Gött, där satt den!” Sorl och skratt utbryter bland den grupp 65-plussare som omger spelarna och som deltar i, eller bara beser en av veckans många bouleturneringar. De bor alla på trygghetsboendet. Någon drar ett skämt riktat till boulesällskapet från en av balkongerna som omger innergården. Inomhus i den väl tilltagna lobbyn sitter en annan grupp boende och tjötar, bland annat om att ett 30-tal andra boende har givit sig av på en gemensamt ordnad bussutflykt till Värmland för att besöka en utställning av konstnären Lars Lerin.

I alla de kollektiva ytor som Byggindustrin kikar in i under besöket på trygghetsboendet pågår samtal och umgänge. Den sociala aspekten på trygghetsboendet har varit en mycket viktig ingrediens ända sedan byggherren Eksta började planera för Kungsbackas första trygghetsboende och vad Byggindustrin kan se har det lyckats.

Även om det hörs lite knorr om några inredningsdetaljer vid ett spontant uppkommet samrådsmöte som Byggindustrin överhör, verkar alla boende vara överförtjusta över sitt nya boende och då är det den sociala samvaron som alla nämner.

Men att nå fram till den fem våningar höga, vinkelbyggda tegelfastighet med 69 lägenheter som i dag reser sig vid korsningen Månstens- och Gnejsvägen samt en mindre radhuslänga med åtta trygghetslägenheter för 55-plussare som också ingår i kvarteret har varit en utmaning på flera sätt för projektteamet.

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel här >>