Park49 i Göteborg

Till projektet

Park49 i korthet:

Byggherre: Skanska Fastigheter Göteborg.

Byggentreprenör: Skanska Sverige.

Arkitekt: Arkitektbyrån Design.

Projektledning: Skanska Sverige.

Installations­samordnare: Skanska Sverige.

Konstruktör: Skanska Teknik.

VVS-konsult: Bengt Dahlgren.

El-konsult: ÅF.

Markentreprenör: Carlbergs.

Pålning: Pålab.

Ventilationsentreprenör: LH Ventteknik.

Rörentreprenör: Projektrör Väst.

Plåtentreprenör: Vasastadens Bleck & Plåtslageri.

Elentreprenör: Eitech Electro.

Entreprenadform: Partnering.

Ersättningsform: Löpande räkning.

Entreprenadkostnad, exklusive moms: 250 miljoner kronor.

7 december, 2016

  • Park49

Kontorshuset med ett inbyggt budskap.
Snabbhet och effektivitet är något som präglar projektet Park49. Göteborgs nya miljömärkta profilbyggnad har gett liv åt en tidigare ”död yta” vid Gamla Ullevi.

Skanska Fastigheter hade länge kastat lystna blickar på parkeringsplatsen bakom ena kortsidan på arenan Gamla Ullevi i Göteborg. Enligt stadens detaljplan fanns en idé om att det skulle byggas ett hotell eller en kontorsfastighet på tomten. 2013 kom chansen. Det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling som ägde den knappt 3 000 kvadratmeter stora tomten ville sälja och Skanska Fastigheter förvärvade tomten i en bytesaffär med staden som i utbyte fick två fastigheter vid Skeppsbron.

Tomten ligger granne med Gamla Ullevi, Trädgårdsföreningen och ett par stenkast från Centralen. En tomt med det läget i Sveriges kanske eventtyngsta stad är vid en första anblick perfekt för ett hotell, men Skanska fastigheter gjorde en annan analys som visade sig vara helt riktig.

– Vi bestämde oss för att bygga en kontorsfastighet. Det ligger redan väldigt många hotell i området. Jag tror aldrig jag har varit med om att vi har sålt slut på ytor så fort i något kontorsprojekt jag har jobbat med tidigare, säger Thomas Berntsson, projektledare hos byggherren Skanska Fastigheter.

Redan ett år innan huset var färdigställt var huset fulltecknat.

– Vi hade företag som ringde och sa att de ville hyra i huset, säger Erika Gummesson, marknadsansvarig för Park49 på Skanska Fastigheter.

Skanska är både byggherre och huvudentreprenör till Park49 vilket har gjort att samverkansarbetet har flutit väldigt smidigt, enligt Christian Wivensson, projektledare på huvudentreprenören Skanska Sverige. Det smidiga samarbetet handlade inte bara om att byggherre och huvudentreprenör ingick i samma moderbolag. Flera av de inblandade i projektet har arbetat tillsammans med flera projekt tidigare i området.

– Det är nästan som att vi har en yrkesmässig syskonrelation, säger Thomas Berntsson.

Där innefattar han även den ansvarige arkitekten Jan Åkerblad, Arkitektbyrån Design, som gjort flera projekt tidigare med Skanska.

Med tanke på läget önskade Göteborgs stad en profilbyggnad med miljöprofil, även om detaljplanen omöjliggjorde någon fyrbåk i stil med ”Läppstiftet”. Byggnaden fick inte ha fler än 10 våningar och inte vara högre än omkring 40 meter.

– Vi satte oss ned och tog fram ett antal tema och i samråd med stadsbyggnadskontoret kom vi fram till en lösning som vi båda var nöjda med under bygglovsprocessen, säger Thomas Berntsson.

Det temat som projektgruppen kom fram till är vävt kring främst vatten, men även park och miljö, vilket har fått prägla både skalet och hjärtat av fastigheten.

Läs hela Mattias de Frumeries artikel på byggindustrin.se

Läs artikeln på Omvärldsbevakning webbtjänst om de tekniska utmaningarna i projektet