Lindbäcks superfabrik

Till projektet

Lindbäcks superfabrik i korthet:

Byggherre: Lindbäcks.

Huvudentreprenör: Peab.

Arkitekt: Arkitekthuset Monarken.

Byggledare/Byggplatsuppföljare: Peab.

Projektledning: Lindbäcks.

Projekteringsledare: Lindbäcks.

Konstruktör: Arkitekthuset Monarken.

Landskapsarkitekt: Norconsult.

VVS-konsult: WSP.

El-konsult: WSP.

Ventilationskonsult: WSP.

VVS-entreprenör: Ivab.

Ventilationsentreprenör: Storfors Plåt.

Elentreprenör: Bravida.

Sprinkler: Ivab.

Stomentreprenör: Fermeco.

Markentreprenör: Nyab.

Entreprenadform: Totalentreprenad samt delad entreprenad.

Ersättningsform: Fast pris.

Entreprenadkostnad exklusive moms: 300 miljoner kronor.

Totalkostnad: 540–550 miljoner kronor.

 

8 december, 2017

  • Foto. Mattias de Frumerie

Superfabriken tar Lindbäcks till ny nivå.

Ett jättehus helt och hållet till för att bygga hus i. Det är familjeföretaget Lindbäcks nya ”Superfabrik” som invigs i december 2017.

Trähustillverkaren Lindbäcks började som en liten bysåg för 90 år sedan i den lilla byn Kallfors strax utanför Piteå. Familjeföretaget, med huvudverksamheten industriellt byggande i trä, har nu vuxit till en koncern och färdigställer i dagarna sin största investering hittills, den nya Superfabriken på Haraholmen i Piteå Hamn.

Företagets befintliga husfabrik i Öjebyn, också den utanför Piteå kan inte längre svara upp mot den efterfrågan som Norrbottensföretaget möter i dag. Därför väcktes idén om att bygga en ny jättefabrik, konstruerad efter Lindbäcks produktionsmodell med starkt fokus på lean-principer.

– Det var efterfrågan som styrde. Vi hade länge fått frågor från kunder om vi inte kunde leverera mer. Hösten 2014 kände vi att nu är vi redo att expandera och då fattade vi beslutet om att bygga den nya superfabriken, säger Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks.

Den nya fabriken tredubblar Lindbäcks kapacitet.

När beslutet var fattat handlade det om att bestämma var fabriken skulle ligga. Länge låg Värnamo bra till.

– Värnamo ligger bra till geografiskt för en stor del av vår marknad, säger Stefan Lindbäck.

Värnamo föll dock bort då Lindbäcks såg organisatoriska och logistiska svårigheter med att ha en enhet så långt bort från den befintliga fabriken och verksamheten i Öjebyn.

Även mer närbelägna Skellefteå och Luleå var aktuella, men till sist valde Lindbäcks att förlägga den nya fabriken till Piteå hamn.

– Det var ekonomin som avgjorde. Vi fick en bra uppgörelse med kommunen om tomtmark och annat. Placeringen är också perfekt logistiskt, säger Stefan Lindbäck.

Han sticker inte under stol med att det finns en lokal stolthet i att fabriken till slut hamnade i hemmaorten Piteå, vilken även gäller lokalsamhället. Att hemorten klarade att ge de bästa förutsättningarna för fabriken i konkurrens med övriga landet och de arbetstillfällen den skapar ger en lokal stolthet.

– Det finns lite underdogmentalitet i det där mot resten av Sverige, Europa och världen. Det gör att det känns jättekul, säger Stefan Lindbäck.

Läs hela Mattias de Frumeries artikel på byggindustrin.se