Humanistiska teatern

Till projektet

Humanistiska Teatern i korthet:

Byggherre: Akademiska Hus.

Byggentreprenör: NCC Construction Sverige.

Arkitekt: White Arkitekter.

Hyresgäst: Uppsala Universitet.

Byggledare: Projektidé.

Projektledning: Akademiska Hus.

Installationsbyggledare: HJR-Projektel, Lind & Leijon teknik.

Projekteringsledare: Sweco Architects.

Konstruktör: Ramböll.

Akustikkonsult:  LN Akustikmiljö.

Landskapsarkitekt: Tema Arkitekter.

VVS-konsult: Ramböll VVS.

El-konsult: HJR-Projektel.

Ventilationskonsult: Ramböll VVS.

VVS-entreprenör: JF Jansson Rör (Numera GK Rör).

Ventilationsentreprenör: Fresh Air Ventilation.

Elentreprenör: Sallén elektriska.

Stomentreprenör: Contiga.

Markentreprenör: Hallbloms Markanläggningar.

Entreprenad schakt och grund: Sh-bygg och anläggning.

Entreprenadform: Generalentreprenad i samverkan.

Ersättningsform: Fast del arvode, rörlig del med riktkostnad.

Entreprenadkostnad exklusive moms: Ca 129 miljoner kronor.

Totalkostnad exklusive moms: Ca 157 miljoner kronor.

29 augusti, 2017

  • Foto: Johanna Åfreds

Ny teater blir ljuslykta i gammalt kvarter.

Nu kan de vetenskapliga samtalen nå nya höjder i Uppsala. Humanistiska teatern är en aula som både är storslagen och intim på samma gång.

Vad är det som har smugit sig in mellan husen strax intill Botaniska trädgården och Engelska parken i Uppsalas gamla akademiska kvarter? Det är Humanistiska teatern som med sin koniska form och brungyllene aluminiumfasad har hittat sig en plats i kvarteret som befolkas av humanister, sociologer och teologer vid Uppsala universitet. En person som är särskilt glad över byggnaden är litteraturprofessor Margaretha Fahlgren. Hon har ända sedan början av 2000-talet engagerat sig i den vänförening som jobbat för att förverkliga idén om en amfiteater för humanister. Under projekttiden har hon varit ordförande i styrgruppen.

– Vi ville få ett rum för hela universitet som har det humanistiska samtalet i botten. När de första skisserna kom 2013 var det tredje gången gillt för frågan, och äntligen kom ett beslut om ett genomförande, berättar hon.

Några ur projektets kärntrupp har bänkat sig på de röda stolarna. Det är förutom Margaretha Fahlgren även Anders Pohl, projektledare hos fastighetsägaren Akademiska Hus, Jacob Melin som är uppdragsansvarig arkitekt från White Arkitekter, Johan Wiberg som är NCC:s projektchef samt Margareta Öberg, projektledare hos hyresgästen Uppsala universitet. Aulan är vid tidningen Byggindustrins besök så gott som klar. Det är bara en del sladdar som hänger ner från taket. De hör till ljudsystemet som ännu inte levererats från Meyer Sound Constellation.

– AV-systemet är i teknisk framkant och har knappt testats i Sverige. Det kommer inte att finnas några mikrofoner vid sittplatserna. Ett fyrtiotal högtalare och sjuttio mikrofoner kommer att hänga ner från taket. Istället för att någon ska be om mikrofonen ska det här systemet uppmuntra folk att våga prata. Det blir utrymme för dialog, sång, föreläsning, projektredovisning och mycket mer, berättar Margareta Öberg, projektledare på Uppsala universitet.

Läs hela Johanna Åfreds artikel på byggindustrin.se

Läs om de tekniska utmaningarna i projektet på byggtjanst.se