Brohuset

Till projektet

Brohuset i korthet

Projektnamn: Brohuset
Byggherre: Brf Brohuset i Liljeholmen (projektet startades som ett egenregiprojekt inom JM AB och såldes sedan över till den nybildade bostadsrättsföreningen)
Byggentreprenör: JM
Arkitekt: Wingårdhs Arkitektkontor AB
Landskapsarkitekt: Nivå Landskapsarkitekter
Konstruktör: ELU Konsult AB
VVS-konsult: Mikab AB
El-konsult: J&H Elteknik AB
Ventilationskonsult: Mikab AB
VVS-entreprenör: Mälar-Rör
Ventilationsentreprenör: Luftkompaniet
Elentreprenör: PoB:s Elektriska
Stomentreprenör: JM
Markentreprenör: JM Entreprenad
Glasfasad: Skandinaviska Glassystem
Glasräcken och inglasning av balkonger: Windoor
Entreprenadform: Total­entreprenad
Ersättningsform:  Fast pris
Totalkostnad (entreprenad och mark): Cirka 1,1 miljard kronor

30 januari, 2019

Glasfasad, egen entré för cyklister – och en krockkudde som skyddar byggnaden mot fartygskollisioner. Det är inte mycket som är standard i JM:s bostadsprojekt Brohuset. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2019.

Liljeholmskajen i Stockholm är ett stadsbyggnadsprojekt som har pågått sedan millennieskiftet i JM:s regi. Totalt ska 3 500 lägenheter uppföras av JM, 4 000 om man räknar med intilliggande Marievik. Hittills står 3 500 lägenheter klara. I år har en milstolpe i stadsdelen färdigställts – med sin avlånga form och placering precis intill Årstabroarna sticker Brohuset ut från den övriga bebyggelsen, som främst består av mer traditionella kvartershus. Huset, ritat av Gert Wingårdh, löper längs med bron, från berget ut till vattnet och är beklätt med en fasad i glas.
– Mycket av gestaltningen bygger på att det är ett avslut på Liljeholmskajen, säger Jon Semb-Josefson, projektledare på JM Region Stockholm Bostad.