Baggstedtsgården

Till projektet

Kvarteret Anden/Baggstedtsgården i korthet

Byggherre: J Wennergren Byggnads.

Arkitekt: Tengbom.

Byggentreprenör: Johan Davidsson Bygg & Entreprenad (JD Bygg).

Bygg- och projektledning: Thomas Gustavsson Byggkonsult.

Konstruktör: Bygg­konstruktioner i Jönköping.

Landskapsarkitekt: Larcia.

VS- och ventilationskonsult: Bengt Dahlgren.

Brandkonsult: Bengt Dahlgren.

El-konsult: Projektengagemang.

Ventilationsentreprenör: Bravida.

VS-entreprenör: Bravida.

Elentreprenör: Elektrobyrån Hjo.

Markentreprenör: Skanska Sverige.

Sprinklerentreprenör: CE Sprinkler.

Entreprenadform: Utförandeentreprenad, generalentreprenad.

Ersättningsform: Fast pris.

Entreprenadkostnad exklusive moms: 25 miljoner kronor.

Totalkostnad exklusive moms: 28 miljoner kronor.

2 november, 2016

  • Baggstedtsgården

Nytt möter gammalt i trästad vid Vättern.
18 nya hyresrätter hyrdes i somras genast ut i Hjo, som likt många mindre orter numera upplever bostadsbrist. Nyproduktionen blev en balansgång mellan hänsyn till den gamla kulturmiljön i trästaden och skapandet av moderna bostäder.

Den som ska bygga i Hjo får vara inställd på att ta hänsyn. Den gamla trästaden ställer krav på vad en nyproduktion kan innehålla för att harmoniera med kullersten, snickarglädje och gårdshus. Detta var också utmaningen när ortens största hyresvärd, det privata familjeföretaget Wennergrens, beslutade sig för att bygga 18 hyresrätter i centralt läge. Tomten ligger mittemellan trästaden, kyrkan, torget och Hjoåns dalgång. Några hundra meter bort glittrar Vättern. På tomten låg redan Baggstedtsgården, en läkarvilla från slutet av 1800-talet, som också innehåller hyresrätter sedan några år tillbaka.

– Vi var måna om att de nya husen inte skulle ta ut det gamla. Arkitekten såg till att den befintliga huvudbyggnaden fortsatte att stå i centrum och att de tre nybyggda huskropparna skulle vara lite enklare och mer upplevas som uthusbyggnader inne på gården, förklarar Erik Eriksson, delägare och vd hos byggherren Wennergrens.

Den moderna historien om fastigheten börjar på 1980-talet då Baggstedtsgården köptes av Erik Erikssons far. Familjeföretaget J. Wennergren Byggnadsaktiebolag grundades för övrigt 1937 av hans farfar och var på den tiden ett renodlat byggnadsföretag. Genom åren som har gått sedan dess har verksamheten svängt över till att koncentrera sig på att förvalta de egna fastigheterna som huvudsakligen ligger i Hjo men även i Skövde, Tibro och Karlsborg. Sammanlagt har Wennergrens närmare 1 400 lägenheter och lokaler, varav cirka 900 hyresrätter i Hjo.

Läs hela Johanna Åfreds artikel på byggindustrin.se

Läs artikeln på Omvärldsbevakning webbtjänst om de tekniska utmaningarna i projektet